woensdag 30 januari 2013

Chocolade lekkers

Sinds een aantal jaar vraagt mijn broertje elk jaar of ik een traktatie wil maken voor op zijn werk. De standaardtaart vond hij niet zo lekker meer. Natuurlijk vind ik dat erg leuk om te doen. Alleen al het bedenken wat het dit jaar gaat worden is leuk.
Mijn jongste ukkepuk vindt het erg leuk om te helpen met bakken. Zodra de mengkom te voorschijn komt, staat hij klaar met de garde.


Dit jaar is de keuze gevallen op: cranberry-chocoladefudge 


Chocoladebrokken met cranberry's, walnoten, amandelen en een geroosterd heet pepertje (de keuze in noten was beperkt vanwege de allergie van mijn broer)


en de favoriet van elk jaar de chocolade/cranberry koekjes.


De recepten:


Cranberry fudge:
- 175 gram poedersuiker
- 5 eetlepels melk
- 75 gram marshmallows
- 85 gram boter
- 250 pure chocolade
- 3 eetlepels cacaopoeder
- 75 gram cranberries

Smelt de poedersuiker, melk, boter en marshmallows in een steelpannetje. Goed roeren en zorgen dat het niet te warm wordt. Als het goed gemengd is, de boter en marshmellows gesmolten zijn, de chocolade en de cacao toevoegen. Goed roeren! Vervolgens de cranberries toevoegen. op een bakplaat bedekt met bakpapier gieten en in de koelkast af laten koelen. Als de fudge afgekoeld is, kun je het in stukjes snijden.

Chocolade-cranberry koekjes:
- 150 gram gesmolten boter
- 225 gram witte basterdsuiker
- 2 eieren
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram pure chocolade
- 125 gram cranberries

Zet de oven op 180 graden Celsius.
Roer de boter met de suiker goed door. Klop de eieren er een voor een door. Roer dan het bakmeel erdoor en voeg de chocolade en cranberries toe. Laat het deeg een uur in de koelkast liggen. Vorm van het deeg bolletjes en leg deze op een bakplaat dat met bakpapier is bedekt. Zorg dat er genoeg ruimte tussen zit, want ze rijzen. Bak de koekjes in ongeveer 12-15 minuten gaar.

Chocolade brokken:
- 400 gram pure chocolade
- 1 rood pepertje
- 200 gram gemengde noten
- 150 gram cranberries

Smelt de chocolade au-bain marie of in de magnetron.
Snijd ondertussen het pepertje in kleine stukjes en rooster het onder de grill. Goed bij blijven, want het gaat heel snel.
Rooster de noten in een droge koekenpan.
Als de chocolade gesmolten is meng de noten, pepertje en cranberries erdoor en leg het op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat het afkoelen in de koelkast voordat je het in stukken breekt.
Het ziet er leuk uit als je een aantal noten/cranberries apart houdt en deze er opdrukt als je het chocolademengsel op de bakplaat hebt gegoten.Geen opmerkingen:

Een reactie posten