donderdag 17 juli 2014

Pruimentijd

Het is pruimentijd. En in plaats van dat ze paar voor paar rijp zijn, zijn pruimen zo ongeveer allemaal tegelijk rijp. Zowel mijn ouders als mijn schoonouders hebben een pruimenboom. En aangezien mijn schoonouders weg zijn, hebben wij ze daar geplukt. Mijn moeder kon de hoeveelheid pruimen van haar boom niet alleen verwerken, dus heb ik ook een aantal kilo verwerkt.

Een grote hoeveelheid pruimenjam is gemaakt, pruimenchutney en natuurlijk zijn er ook vele zo uit het handje opgegeten. Heerlijk.


Het is me dit jaar ook gelukt om pruimen te drogen. Het is echt aan te raden om ze aan een touwtje te rijgen, anders heb je de kans dat je al je werk voor niets hebt gedaan...

Vakantietijd! Nu ga ik lekker met de kinderen naar de speeltuin. Kunnen ze even uitrazen, want ze weten nog niet echt wat ze met al die vrije tijd aan moeten.

8 opmerkingen:

 1. Pruimen is niet mijn favoriete fruit moet ik zeggen, maar het ziet er wel lekker uit wat je allemaal gemaakt hebt!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoe is het je gelukt de pruimen te drogen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pruimen halveren en de pit eruit halen. Daarna de schil op een paar plekken doorprikken en aan een draad rijgen. Op een rooster in de oven leggen. Oven op 50 graden Celsius, beetje open door een houten lepel tussen de deur te klemmen, zodat het vocht goed wegkan. Rond de drie uur laten drogen. Het was leuk om te doen, maar ik ben de enige die het lekker vindt helaas.

   Verwijderen
 3. mijn pruimen zijn nog keihard en groen.. ik laat ze nog maar even hangen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het verschilt inderdaad per soort. Mijn schoonouders hebben nog een boom en daar zijn de pruimen ook nog hard en groen. Gelukkig maar, anders kan ik straks geen pruim meer zien.

   Verwijderen
 4. Hier is het sla-, komkommer- en courgettentijd ... we kunnen bijna op de markt ermee :-) Lekker verwerkt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk he. Courgettes laat ik zelf niet groeien, die krijg ik al genoeg van mijn zus en moeder. Maar sla, rucola, radijsjes, boontjes enzo hier al wel.

   Verwijderen