vrijdag 6 maart 2020

Leven met zes kinderen

Het leven met zes kinderen variƫrend in de leeftijd van 4 tot en met 16 jaar is redelijk gevarieerd. Met de kleintjes ben je toch meer met de dagelijkse dingen bezig, terwijl je met de oudere toch al op een meer volwassener manier om kunt gaan.
Zijn we met de jongste twee bezig met het wennen op school. Voor een van de middelste staan open dagen van middelbare scholen op het programma en zaterdag ga ik met de oudste kijken bij de universiteit in Utrecht.

Ze leren veel van elkaar. Samen spelen, ruzie maken, blokken torens maken, wachten je beurt. Soms komt een van de tweeling opeens met een uitspraak van een van mijn oudere kinderen. De eerste keer is het grappig, maar als de uitspraak "oh, man" opeens de hele dag te horen is, kan het te veel worden. Duplo wordt ineens weer gebruikt door iedereen. Gelukkig hebben we een bak vol, maar als je iets wilt bouwen en vier van je andere broers en zussen zijn ook bezig, is de bak zo leeg.



Soms liggen we dubbel van het lachen. Afgelopen week kwamen de twee vierjarige meiden thuis en vertelden dat ze pantoffels op hadden. Door alle drukte drong het niet helemaal bij me door wat ze bedoelden. Later bleek dat er iemand had getrakteerd op poffertjes. Waarop een van mijn middelste zonen zei: "Dat is niet goed genederlandst." Waarop iedereen krom lag van het lachen. Hoor je trouwens eerst nooit van genederlandst, heb ik het afgelopen week van drie verschillende mensen gehoord. Grappig hoe opeens zoiets kan gaan leven.

Eten is hier altijd erg gezellig. Met zoveel man gaat er veel eten doorheen. Ik maak regelmatig toch twee versies. In principe is het eten wat de pot schaft, maar je wilt toch dat ze gezond eten. Rode saus (lees heel veel gepureerde groenten) gaat er altijd wel in. Dus als wij pasta eten met ansjovis en courgette, dan is er voor een gedeelte van de kinderen pasta met rode saus. Vaak proeven ze dan wel van onze pasta. Vanavond staat bijvoorbeeld paddenstoelenrisotto op de planning terwijl er voor degene die dat niet zo lekker vinden pasta met rode saus is.

Vaak zijn het drukke, maar gezellige dagen, al is bedtijd altijd wel fijn. Toch even geen getetter om je heen en even rust.

2 opmerkingen:

  1. gezellig hoor !
    ga vaak een weekje oppassen bij mijn oudste zoon als hij en zijn vrouw moeten werken en er is vakantie.. die ook 6 kinderen hebben leeftijden zijn tussen 18 en 1 jaar.. allemaal eenlingen.
    ikzelf heb 5 volwassen kinderen, wat toen ook al een hoop was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn zo'n oppas! Het is erg gezellig, maar om een oppas te vinden is dan helemaal lastig. Gelukkig wonen onze ouders ook in de buurt.

      Verwijderen